Strandkål

Strandkål – Crambe maritima
En af mine absolut ynglings grønsager. Den må man bare have i haven. Strandkål vokser vildt i Danmark ved stenede kyster. Planten fortrækker derfor veldrænet og gerne sandet jord og så vil den gerne have fuld sol. Hvis man er så heldig at bo nær kysten og der kan hente tang eller ålegræs, vil strandkål værdsætte et sådan dække omkring sig. Det vil både bidrage med næring og hindre ukrudt i at spire. Man kan spise de unge blade, men det er især blomsterknopperne der spises ligesom broccoli, der er en delikatesse. De kan høstes allerede i maj. Før i tiden blegede man planten før man spiste den ved at dække den fra det tidlige forår. Det synes jeg ikke er nødvendigt.
Kan formeres fra frø, der sås i det tidlige forår. Spireprocenten er ret lav, men heldigvis har man jo heller ikke brug for mange planter. Der skal gå 3 år fra såning til man kan høste af planten. Strandkål kan også formeres med rodskud i efteråret, her går der 1 år før man kan høste af planten.