Løg

Allium ampeloprasum – Elefanthvidløg
Elefanthvidløg er ikke et hvidløg som det danske navn ellers kunne tyde på, men derimod en porre. Navnet har den fået fordi den danner nogle store fed i eftersommeren. Meget tidlig om foråret kommer der en porreagtig top. Både top og fed kan spises. Planten fortrækker sol og næringsrig jord.

 

 

Allium fistulosum – Pibeløg
Det er især toppen af løget man høster og det smager og minder om forårsløg og kan bruges på samme måde. Løgene er fremme meget tidligt om foråret. Planten bliver 50 cm høj og får hvide blomster i juni, der er populære hos bierne. Pibeløg fortrækker sol og veldrænet jord. Kan formeres fra frø eller løg. Frøene kan sås om foråret. Løgene kan udplantes forår eller efterår.

Allium cepa var. viviparum – Etageløg
Løg der får yngleløg i toppen. Både yngleløg og blade kan spises. Bladene minder om forårsløg og kan bruges på samme måde. De små yngleløg kan bruges hele i supper og sammenkogte retter. Planten bliver ca. 50 cm høj. I løbet af eftersommeren vil toppen bøje sig ned mod jorden, så yngleløgene får mulighed for at slå rod. På den måde danner den selv en bestand, der vokser år efter år. Man kan selvfølgelig også selv tage yngleløgene og plante dem, der hvor man har lyst.

Allium ursinum -Ramsløg
Ramsløg er vildtvoksende i Danmark, hvor den kan danne store bestande. Den kommer frem i det meget tidlige forår og kan høstes frem til maj måned. Planten bliver ca. 30 cm høj og får smukke hvide blomster, som er vellidt af bierne. Den fortrækker fugtighedsbevarende jord og trives i skygge. Alt på planten kan spises, men især bladene er meget anvendelige og kan bruges både rå og let kogte. Blomsterne kan bruges i salat og de umodne frø som krydderi eller syltede. Planten visner ned i forsommeren, og dækker derefter ikke jorden, den er derfor god at kombinere med andre planter. Her er hosta oplagt, da den omvendt kommer sent frem om foråret. Ramsløg spredes med frø og er rigtig god til det. Synes man, at nu har man fået nok planter, er det en god ide at fjerne blomsterstanden før den sætter frø. Ønsker man omvendt at etablere ramsløg i haven, kan man så frøene umiddelbart efter modning eller senest om efteråret, de skal nemlig have kulde for at spire.

Allium scorodoprasum – Skovløg
Skovløg vokser vildt i Danmark i skovlysninger og strandenge. Den kommer frem meget tidlig om foråret. Løget har blade som porre og hele løget kan spises. Den danner yngleløg og kan på den måde formeres.

Allium tuberosum – Kinesisk purløg
Kommer senere op af jorden om foråret end de andre løg. Kinesisk purløg har i modsætning til alm. purløg flade blade. Den får hvide blomster i skærm i sensommeren. Bladene smager mildt af hvidløg. Planten fortrækker sol og veldrænet jord. Bierne er glade for blomsterne.

Andre gode løgplanter:
Der er flere af de løgarter man traditionelt bruger som prydløg, der er gode spiseplanter.
Det gælder f.eks.:

Allium neopolitanum der bliver ca. 40 cm med hvide blomster.

Allium cernuum der bliver ca. 40 cm med hvide eller rosa blomster.